Sådan gør du
- Hæld 3 dl kogende vand over 5-kornsblandingen i en stor køkkenskål. Lad herefter blandingen trække 1 time
- Tilsæt kærnemælk i blandingen direkte fra køleskabet
- Tilsæt gær og rør ud i blandingen
- Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen rugmel og rør blandingen sammen
- Tilsæt rugmelet lidt ad gangen
- Ælt dejen godt i køkkenskålen med hånden eller evt. med køkkenmaskine
- Fordel derefter dejen i 2 smurte bageforme (1,5 L). Brug evt. en fugtet engangshandske til at øse dejen over i formen med. Glat herefter dejen jævn med hånden
- Prik dejen godt med en gaffel – gerne helt i bund af formen
- Pensel dejen med vand og kom evt. kerner eller frø på toppen som pynt.
- Tildæk formene med et fugtigt viskestykke og stil dem til hævning et lunt sted i 3 timer
- Bag brødene på den gennemvarme bagesten ved 180ºC i ca. 70 min.
- Straks brødene kommer ud af grillen, lægges de i en plasticpose for at holde på fugtigheden