Når du skal lave et måltid mad, er der mange ting at tage hensyn til. Først og fremmest skal maden smage godt, og den skal helst være god og nærende for kroppen. Sidst men ikke mindst er bæredygtighed og klima blevet noget, som fylder i vores tanker, når det kommer til mad. Måske er du selv begyndt at have mere fokus på det grønne køkken, men synes at det er en jungle at finde hoved og hale i.
Derfor har vi lavet denne inspirationsside til dig, som vi har fyldt med tips til, hvordan du kan gøre en forskel. Vi håber på, at vi kan inspirere dig til, hvordan du nemt kan lave grøn mad uden at gå på kompromis med smag og kvalitet.
Når du køber madvarer, kan de være produceret i hele verden. Det betyder også, at jo længere væk en fødevare er dyrket, jo mere transport kræver det, at få den hjem til dit køkken. Hvis du gerne vil spare på transporten – og dermed på udledningen af CO2 fra dine madvarer – er det derfor altid en god idé at kigge på oprindelseslandet.
Danske produkter har en kort vej fra jord til bord, og du sikrer derfor mindst mulig transport af dine råvarer, når du vælger dansk oprindelse.
Når du køber råvarer i sæson, er der større sandsynlighed for, at de er dyrket i Danmark med kort vej fra jord til bord. Sæsonens råvarer betyder også ofte, at de smager af endnu mere, og du bliver ‘tvunget’ til at variere dine råvarer i en masse lækre retter.
Råvarer såsom kål og rodfrugter hører efteråret og vinteren til, mens foråret bringer asparges og rabarber, og sommeren byder på nye kartofler, friske ærter og jordbær. Så lad dig inspirere af sæsonen, når du skal planlægge din mad. Det kan både være udfordrende, men også inspirerende, da det lægger op til, at du kan prøve at lave nye og varierede retter.
Du ved måske allerede, at fuldkorn er godt for dig. Det indeholder en både gode vitaminer og mineraler. Når du spiser fuldkorn holder mætheden i længere tid, og så er det også med til at nedsætte risiko for kræft og hjertekarsygdomme. Derfor er det godt for dig at spise fuldkorn, når du tænker på din sundhed.
Men det er også godt for klimaet at vi spiser fuldkorn. For kornprodukter ligger i den absolut lave ende, når vi kigger på udledningen af CO2.
Vi smider meget mad ud, som kunne have været spist. 260.000 tons mad for at være helt præcis. Der er dog mange ting, du kan gøre for at undgå at smide mad ud. Et af vores bedste tips er at lave en madplan. På den måde køber du kun det ind, som du skal bruge, og der giver mindre spild i sidste ende. Bliver der rester til overs fra aftensmaden, kan de spises næste dag eller fryses ned. Så er der nem mad.
Der er mange måder at få brugt sine rester på. Brug fx dit rugbrød til en rugbrødslagkage, dit hvedebrød til en lækker panini eller lav lækre ‘arme riddere’ til morgenmad.
Hvis du gerne vil spare klimaet for CO2, giver det plus i bogen at udskifte (noget af) kødet med grøntsager eller bælgfrugter som f.eks. ærter eller linser. Du kan også bruge svampe eller revne grøntsager i dine retter til at spæde kødet op med.
Lidt er også godt, og husk at med bare én kødfri dag om ugen har du allerede gjort meget. Prøv f.eks. en lækker grøntsagssuppe med godt, groft fuldkornsbrød til eller hvad med en kartoffelpizza med mozerella? Mulighederne er mange! Det gælder bare om at tænke nyt – find masser af inspiration i vores opskrifter herunder.
til en samlet værdi af 3.000 kr.
Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.
Bag nemt med Airfryer
Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.
Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.
Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.
Konkurrencebetingelser
Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.) + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.