Klimavenlig mad – God mad for krop og klima

Når du skal lave et måltid mad, er der mange ting at tage hensyn til. Først og fremmest skal maden smage godt, og den skal helst være god og nærende for kroppen. Sidst men ikke mindst er bæredygtighed og klima blevet noget, som fylder i vores tanker, når det kommer til mad. Måske er du selv begyndt at have mere fokus på det grønne køkken, men synes at det er en jungle at finde hoved og hale i.

Derfor har vi lavet denne inspirationsside til dig, som vi har fyldt med tips til, hvordan du kan gøre en forskel. Vi håber på, at vi kan inspirere dig til, hvordan du nemt kan lave grøn mad uden at gå på kompromis med smag og kvalitet.

Vælg danske produkter

Når du køber madvarer, kan de være produceret i hele verden. Det betyder også, at jo længere væk en fødevare er dyrket, jo mere transport kræver det, at få den hjem til dit køkken. Hvis du gerne vil spare på  transporten – og dermed på udledningen af CO2 fra dine madvarer – er det derfor altid en god idé at kigge på oprindelseslandet.

Danske produkter har en kort vej fra jord til bord, og du sikrer derfor mindst mulig transport af dine råvarer, når du vælger dansk oprindelse.

Læs om bageglæden ved dansk mel her

Vælg varer i sæson

Når du køber råvarer i sæson, er der større sandsynlighed for, at de er dyrket i Danmark med kort vej fra jord til bord. Sæsonens råvarer betyder også ofte, at de smager af endnu mere, og du bliver ‘tvunget’ til at variere dine råvarer i en masse lækre retter.

Råvarer såsom kål og rodfrugter hører efteråret og vinteren til, mens foråret bringer asparges og rabarber, og sommeren byder på nye kartofler, friske ærter og jordbær. Så lad dig inspirere af sæsonen, når du skal planlægge din mad. Det kan både være udfordrende, men også inspirerende, da det lægger op til, at du kan prøve at lave nye og varierede retter.

Hvad betyder bæredygtighed for os hos Valsemøllen?

Læs om bæredygtighed her

Fuldkorn er guldkorn

Du ved måske allerede, at fuldkorn er godt for dig. Det indeholder en både gode vitaminer og mineraler. Når du spiser fuldkorn holder mætheden i længere tid, og så er det også med til at nedsætte risiko for kræft og hjertekarsygdomme. Derfor er det godt for dig at spise fuldkorn, når du tænker på din sundhed.

Men det er også godt for klimaet at vi spiser fuldkorn. For kornprodukter ligger i den absolut lave ende, når vi kigger på udledningen af CO2.

Find gode opskrifter med fuldkorn her

Brug dine rester og stop madspild

Vi smider meget mad ud, som kunne have været spist. 260.000 tons mad for at være helt præcis. Der er dog mange ting, du kan gøre for at undgå at smide mad ud. Et af vores bedste tips er at lave en madplan. På den måde køber du kun det ind, som du skal bruge, og der giver mindre spild i sidste ende. Bliver der rester til overs fra aftensmaden, kan de spises næste dag eller fryses ned. Så er der nem mad.

Der er mange  måder at få brugt sine rester på. Brug fx dit rugbrød til en rugbrødslagkage, dit hvedebrød til en lækker panini eller lav lækre ‘arme riddere’ til morgenmad.

Opskrifter til mindre madspild her
wraps med hummus

Spis mindre kød og mere grønt

Hvis du gerne vil spare klimaet for CO2, giver det plus i bogen at udskifte (noget af) kødet med grøntsager eller bælgfrugter som f.eks. ærter eller linser. Du kan også bruge svampe eller revne grøntsager i dine retter til at spæde kødet op med.

Lidt er også godt, og husk at med bare én kødfri dag om ugen har du allerede gjort meget. Prøv f.eks. en lækker grøntsagssuppe med godt, groft fuldkornsbrød til eller hvad med en kartoffelpizza med mozerella? Mulighederne er mange! Det gælder bare om at tænke nyt – find masser af inspiration i vores opskrifter herunder.

+

Vind en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House doctor + et års forbrug af Valsemøllen hverdag til en samlet værdi af 8.000 kr.

Nu har du chancen for at gøre hverdagen lidt bedre, og vinde en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House Doctor på 1.500 kr. og et års forbrug af Valsemøllen Hverdag til en samlet værdi af 8.000 kr. så det bliver endnu sjovere at servere hjemmebag til dem du holder af.

 Vi elsker nemlig hverdagen

Derfor har vi udvalgt en række favoritter, som du altid kan få til en god hverdagspris. Valsemøllen Hverdag er dansk mel fra korn, der er dyrket, høstet og malet i Danmark – i respekt for marken, mennesker og miljøet. Find inspiration til nemt og smagfuldt hverdagsbagværk her

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderen. Vinderen trækkes den 1. maj 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Præmien er en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House doctor på 1.500 kr. og et års forbrug af Valsemøllen Hverdagsserie til en samlet værdi af 8.000 kr. (5.000 kr. Kenwood køkkenmaskine + 1.500 kr. gavekort + 1.500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine, gavekortet eller produkterne kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra tirsdag d. 07. marts 2023 til og med mandag d. 1. maj 2023.