Klimavenlig mad – God mad for krop og klima

Når du skal lave et måltid mad, er der flere ting du skal tage hensyn til. Først og fremmest skal maden være god og nærende for kroppen. At spise varieret med masser af fibre og grønt er vigtigt for, at vi kan fungere i hverdagen. Men kloden skal også være med i vores tanker, når det kommer til fødevarer. Måske er du selv begyndt at have mere fokus på det grønne køkken, men synes at det er en jungle at finde hoved og hale i.

Derfor har vi lavet denne inspirationsside til dig. Siden har vi fyldt med tips og tricks til, hvordan du kan gøre en forskel. Vi håber på, at vi kan inspirere dig til, og gøre dig klogere på, hvordan du nemt kan lave grøn mad uden at gå på kompromis med smag og kvalitet.

Vælg danske produkter

Når du køber mad, kan det være dyrket i hele verden. Det betyder også, at jo længere væk en fødevare er dyrket eller produceret, jo mere transport kræver det, at få det hjem til dit køkken. Transporten udleder en masse CO2, som ikke er godt for vores klima, og derfor er det altid en god idé at kigge på oprindelseslandet.

De danske produkter har en kort vej fra jord til bord, og du sikrer derfor mindst mulig transport af dine råvarer, når du køber dansk. Om det er tomater, mel eller fisk du er på udkig efter, er det oftest bedst at vælge den danske udgave. Du sikrer dig aller bedst danske produkter ved at vælge fødevarer, der er i sæson. Det sikrer også friskhed og masser af smag til din mad.

Læs om bageglæden ved dansk mel her

Køb varer i sæson

Dette råd hører sammen med rådet om at købe dansk. For når du køber varer i sæson, er der større sandsynlighed for, at de er danske. Det betyder også ofte, at de smager af mere og er friske. Når du bruger sæsonens råvarer, lægger det op til en variation af en masse grønne og lækre retter. Når dine råvarer smager af mere, er det også lettere at skære kødet fra. Det er ikke kun frugt og grønt der er i sæson. Også fiskene i de danske farvande er noget, du skal vælge ud fra sæson. På den måde sikre du dig bedst friske fisk hos fiskehandleren.

Råvarer såsom kål og rodfrugter hører efteråret og vinteren til, mens foråret bringer asparges og rabarber og sommeren byder på nye kartofler, friske ærter og jordbær. Så lad dig inspirere af sæsonen, når du skal planlægge din mad. Det kan både være udfordrende, men også inspirerende, da det lægger op til, at du kan prøve at lave nye og varierede retter.

Hvordan forholder vi os til bæredygtighed hos Valsemøllen?

Læs om bæredygtighed her

Fuldkorn er guldkorn

Kornprodukter generelt indeholder energi og protein, som er nødvendigt for dig i hverdagen. Du ved måske allerede, at fuldkorn er godt for dig. Det indeholder en masse vitaminer og mineraler, som er godt for fx dine knogler og dit immunforsvar, og så er det med til at rense affaldsstoffer ud af din krop. Når du spiser fuldkorn, føler du mæthed i længere tid, og så er det også med til at nedsætte risiko for kræft og hjertekarsygdomme. Derfor er det godt for dig at spise fuldkorn, når du tænker på din sundhed.

Når du vil spise klimavenligt, bør du også spise kornprodukter, da de ligger i den lave ende, når man kigger på udledningen af CO2. Fuldkorn er fremtiden inden for klimavenlig mad, da det udleder endnu mindre CO2 end andre forarbejdede kornprodukter. Når man producerer fuldkornsprodukter, er det en kortere og mindre energikrævende proces, da man anvender flere dele af kornet. På den måde bliver der også mindre spild i produktionen.

Find gode opskrifter med fuldkorn her

Brug dine rester og stop madspild

Vi smider meget mad ud, som kunne have været spist. Faktisk er det madspildet i husholdningerne, der er størst, hvor vi hvert år smider 260.000 tons mad ud. Der er dog mange ting man kan gøre, for at undgå at smide sin mad ud. Det første du kan gøre er at lave en madplan. På den måde køber du kun de fødevarer, som du skal bruge, og der bliver mindre spild i sidste ende. Bliver der rester til over fra aftensmaden, kan disse spises næste dag eller også kan de fryses ned. Så er det nem mad.

Der er mange andre måder, at få brugt sine rester på. Brug fx dine grøntsager der er ved at udløbe i tærter eller sammenkogteretter,  brug resten af kødsovsen i en lasagne eller brug gårsdagens kogte kartofler som fyld på pizza eller brasede med spejlæg. Mulighederne er mange. Derfor har vi også samlet en masse gode opskrifter, der giver dig tips og tricks til at få brugt dine rester på nye måder.

Find opskrifterne her
wraps med hummus

Spis mindre kød og mere grønt

En af de helt store syndere i klimaregnskabet er kød, og især kød fra firbenede dyr som køer, grise og lam. Så hvis du vil spare klimaet for CO2, giver det plus i bogen at udskifte kødet med grøntsager, bælgfrugter, kikærter og linser. De er både fyldt med fibre, vitaminer og mineraler der er gode for din krop, og kan stadig mætte ligeså godt som kød. Bruger du svampe eller revne grøntsager i dine retter, kan det næsten gå for hakket kød.

Lidt er også godt. Måske du har svært ved at lægge kødet helt på hylden, men holder du blot én kødfri dag om ugen, har du allerede gjort meget. Kød fra fisk og fjerkræ er heller ikke ligeså belastende for klimaet som fx oksekød, så lav gerne smagfulde fiskefrikadeller eller udskift oksekødet med hakket kylling i din bolognese. Krydderier bliver her din bedste ven, da du på den måde kan give dine retter masser af smag.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.