Kun 30% af den danske befolkning får den anbefalede mængde 75 g fuldkorn om dagen. Derfor arbejder Fuldkornspartnerskabet, et offentligt-privat partnerskab mellem Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder herunder Valsemøllen, sammen om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Valsemøllens administrerende direktør Niels Brinch-Nielsen er formand for bestyrelsen i partnerskabet.

Læs mere om fuldkorn på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside og på www.altomkost.dk.

Er et fuldkornsbrød fyldt med kerner?

Hvis man spørger en tilfældig dansker, hvad et fuldkornsbrød er, vil de fleste sandsynligvis svare, at et fuldkornsbrød er et brød fyldt med hele kerner. Det er dog kun delvist rigtigt. Et fuldkornsbrød kan godt indeholde kerner, men behøver det ikke. Det er nemlig ikke indholdet af hele kerner, der gør brødet til et fuldkornsbrød.

For at bære betegnelsen fuldkornsbrød skal brødet (rug- eller hvedebrød) være bagt med min. 50% fuldkornsmel, dvs. mel hvor hele kornet er blevet formalet til fint mel. Et moderne fuldkornsbrød kan derfor sagtens være lyst, fint og luftigt som et franskbrød eller et lyst specialbrød og behøver altså ikke indeholde kerner.

Er rugbrød altid fuldkorn?

Rugmel er perfekt til at bage lækre, smagsfulde og sunde fuldkornsbrød. Det skyldes rugens kombination af stivelse, fibre og protein, som er optimal til bagning. Men de fleste rugbrød er - måske til manges overraskelse - ikke fuldkornsbrød. Det skyldes, at danskerne har fået smag for blødere og "finere" rugbrød, som er bagt med en blanding af rugsigte- og hvedemel.

Hvis du vil være sikker på at købe brød med fuldkorn, skal du kigge efter på emballagen. Her fremgår det tydeligt, hvis produktet er fuldkorn i form af Fuldkornsmærket.