VALSEMØLLENS KLIMAPÅVIRKNING

Valsemøllen er Danmarks største mølle, og når vi maler korn til mel og havregryn på vores tre danske møller udleder det CO2e. Gennem de senere år har vi derfor arbejdet målrettet med at reducere drivhusgasserne i vores produktion med fokus på mere energieffektive maskiner, mindre spild, dansk korn og kortere transporter.

Det er baggrunden for, at vi nu kan tage næste skridt og producere CO2e neutralt på vores møller via grøn energi og klimakreditter.

SÅDAN BLIVER VI CO2 NEUTRALE

Fra 1. januar 2022 er Valsemøllens tre danske møller i Esbjerg, Svendborg og Køge CO2e neutrale.

Vi har reduceret størstedelen af møllernes klimaaftryk med grøn energi fra danske vindmøller og har kompenseret for det, vi ikke kan reducere lige nu, ved at købe klimakreditter.

Konkret har vi indkøbt grøn energi fra danske vindmøller, hvilket står for ca. 80% af møllernes klimaaftryk. Vi kompenserer for den resterende del af møllernes CO2e-udledning (f.eks. firmabilernes brændstofforbrug og kølemidler) ved at investere i bevaring af regnskov i Amazonas i Brasilien. Den CO2-besparende effekt ved dette klimaprojekt udligner dermed den resterende del af vores møllers klimaaftryk. På den måde bliver møllerne CO2e-neutrale.

HVILKE TILTAG HAR VI GJORT FOR AT REDUCERE MØLLERNES ENERGIFORBRUG?

  • Vi investerer løbende i nyt produktionsudstyr med så lavt energiforbrug som muligt.
  • Vi genanvender trykluft til varme, fx har vores mølle i Esbjerg et havregrynstørreri, der opvarmes af overskudsvarme fra pakkeriet.
  • Vi investerer i klimavenlige bygninger.
  • Vi arbejder på at bruge biogas produceret af egne restprodukter (havre- og hvedeklid).
  • Vi bruger LED lys på alle lyskilder på møllerne

Hvad hører med under CO2e neutral mølle?

Det er Valsemøllens produktionssteder (Esbjerg, Køge og Svendborg), som er CO2e-neutrale. Dvs. Valsemøllens del af værdikæden; forarbejdningsdelen fra når kornet er ankommet til møllen indtil produktet med mel, bagelblanding eller havregryn forlader vores lager.

Vi har i først omgang haft fokus på at gøre vores egen forarbejdning CO2e-neutral, dvs. vores mølle. Det betyder ikke, at kornet, der forarbejdes, og melet, det bliver til, også er det. Det afhænger nemlig af, hvordan kornet dyrkes af landmanden. Men det vil være næste skridt for os at arbejde sammen med landmændene for at gøre deres produktion så bæredygtig som muligt. Med CO2e-neutral mølle er vi altså ikke i mål endnu, men vi er på vej.

Det går Valsemøllens klimakompensation til

På nuværende tidspunkt kan vi kun selv optimere til en vis grad – ved brug af grøn el, udskiftning til nyere og mere energieffektive maskiner osv. Derfor har vi i år kompenseret for de resterende 18% af møllernes udledninger ved at investere i et skovbevaringsprojekt i Amazonas i Brasilien, der binder CO2 ved at sikre, at regnskoven i området bevares, som ellers ville være i stor risiko for at blive fældet.

Det er selvfølgelig kun den næstbedste løsning. Og derfor har vi også nogle helt konkrete planer for, hvordan vi reducerer yderligere – og også reducerer klimakreditternes andel af regnskabet. Vores målsætning er, at vores møller fra 2025 er CO2e-neutrale uden brug af klimakompensation.

Vi har valgt udelukkende at indkøbe klimakreditter fra verificerede projekter, hvor der sker en kontrol med udstedelse og annullering af kreditter. Konkret er der valgt kreditter af standarden Verified Carbon Standard og Social Carbon Standard, som er anbefalet af Concito, Danmarks grønne tænketank. Indkøbet af klimakreditter er sket via den anerkendte internationale leverandør ClimatePartner.

Hvorfor ikke klimakompensere i et dansk projekt?

Grunden til, at vi har valgt at investere i et internationalt – og ikke dansk projekt er, at der, så vidt vi ved, endnu ikke findes nogen danske projekter, der lever op til de høje kvalitetskrav, vi har sat i tråd med Concitos anbefalinger. Hvis der fandtes danske – eller på sigt kommer – som lever op til disse standarder, så vil vi meget gerne benytte dem.

Valsemøllens CO2e regnskab for egne møller – og resten af værdikæden

Når man udarbejder CO2e-regnskaber deles de forskellige drivhusgasudledninger op imellem scope 1, scope 2 og scope 3. Scope 1 og scope 2 er de udledninger, som en virksomhed selv kontrollerer direkte. Scope 1 er de direkte udledninger fra kilder, som en virksomhed ejer eller kontrollerer: forbrug af naturgas, brændstofforbrug fra firmabiler, forbrug af kølemidler m.m.. Scope 2 er de indirekte udledninger, som er afledt af indkøbt energi: elektricitet, varme, køling, fjernvarme. Vores CO2e-neutrale møller dækker over scope 1 og scope 2. Scope 3 er alt derudover, de aktiviteter, som vi som virksomhede ikke selv har fuld kontrol over, og hvor klimagasserne udledes hos andre virksomheder – dvs. råvarernes klimaaftryk, emballagens klimaaftryk, transport af produkterne, madspild ude hos supermarkedet og forbrugeren osv.

For de fleste fødevarevirksomheder vil det være scope 3, der står for den største andel af det samlede klimaaftryk, og det er også tilfældet hos os. Vi har i vores CO2e-regnskab fået kortlagt scope 1 og scope 2, samt de vigtigste områder af scope 3. Resultaterne herfra viser, at scope 1 og 2 står for ca. 3-4% af det samlede klimaaftryk i hele værdikæden. I scope 3 er det særligt råvarernes (kornets) klimaaftryk, der fylder meget. Derfor arbejder vi også tæt sammen med de danske landmænd om, hvordan vi kan få klimaaftrykket på selve råvarerne længere ned – men det er et indviklet og komplekst arbejde, som vi forventer tager flere år at løse.

Derfor er vi startet med at feje foran egen dør ved at gøre vores møller CO2e-neutrale som første skridt i den rigtige retning.

Hvorfor CO2e neutral mølle?

Fordi vi ønsker at gå forrest og drive ansvarlig mølledrift. Derfor har vi taget første, vigtige skridt – at feje for egen dør – og gjort vores egen del af værdikæden – møllerne – CO2e neutrale via grøn energi og klimakreditter. Vores målsætning er CO2e neutrale mølle uden klimakompensation i 2025. Men CO2e neutral mølle er kun første skridt på rejsen mod endnu mere bæredygtige produkter. Næste skridt er det vigtige og langvarige samarbejde med vores leverandører og samarbejdspartnere om også på sigt at gøre hele værdikæden – produkterne fra vugge til grav – CO2e neutrale.

Vores bæredygtighedsrejse

Vores nye tiltag med CO2e neutral mølle er ét skridt i den rigtige retning, men vi gør meget mere end dette. Vi arbejder bl.a. målrettet med de danske landmænd om at gøre produktionen af korn endnu mere klimavenlig – og på sigt CO2e neutral, ligesom vi gennem vores NaturAks koncept og voksende andel af økologi arbejder med at nedbringe pesticidforbruget i respekt for marken, mennesker og miljøet. Dette er blot et par få eksempler, se hele vores bæredygtighedsarbejde i vores årlige bæredygtighedsrapport.

Se vores bæredygtighedsrapport her
+

LØS REBUSSEN OG VIND

ET BON-FIRE BÅLSTED
+ LÆKRE VALSEMØLLEN BAGEBLANDINGER

Til en samlet værdi af 4.289 kr.

Ferietid er hyggetid. I sommerhuset, på campingpladsen eller hjemme i haven. Hos Valsemøllen elsker vi at bage, og vores bageblandinger er lige til at bage, når og hvor du har lyst. Vi har blandet de bedste råvarer, så du kan bruge ferien på at være sammen med – og forkæle – dem du holder af. Om du er til snobrød, mælkesnittekage eller hvidløgsbrød på grill, så kan du finde masser af opskrifter og inspiration til lækkert sommerbagværk lige her.

Løs rebussen og deltag i konkurrencen om et Bon-Fire bålsted og Valsemøllens bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. Du deltager ved at udfylde formularen her på siden. Vi udtrækker to vindere torsdag d. 11.august, som kontaktes direkte via mail eller telefon.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du samtidig en del af vores bageunivers, hvor vi månedligt sender et nyhedsbrev ud fyldt med masser af inspiration, nye opskrifter og gode bagetips via mail.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 11.august, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Der trækkes 2 vinder. Præmien er et Bon-Fire bålsted indeholdende Bon-fire Basissæt + Halv BBQ pande + 6 liters gryde + Bålfad i stål og Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. (3.466 kr. Bon-Fire bålsted+ 500 kr. i produkter). Hverken bålstedet eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 16. maj 2022 til og med torsdag d. 11.august 2022.