Blume og Landin til de unge: Spis jeres havregryn

01. februar - 2017

Mer’ fuldkorn tak!

Ifølge nye tal fra YouGov spiser kun 17 procent af unge danskere havregryn dagligt. I en ny kampagne lanceret af Fuldkornspartnerskabet skal sportsstjernerne Pernille Blume og Niklas Landin nu lokke de unge tilbage til de sunde morgenmadsvaner.

Havregryn har traditionelt været fast inventar på danskernes morgenbord. Men faktisk holder særligt en bestemt gruppe af befolkningen ikke længere så godt fast i det fuldkornsrige morgenritual. Ifølge en ny YouGov-undersøgelse foretaget på vegne af Fuldkornspartnerskabet er det kun 17 procent af de 18-34 årige danskere, der spiser havregryn dagligt. Og kun 50 procent af samme aldersgruppe spiser morgenmad hver dag.

Dette forsøger Fuldkornspartnerskabet at gøre op med i en ny kampagne. Det sker med to af landets varmeste sportsnavne, OL-guldvinderen Pernille Blume og håndboldmålmanden Niklas Landin. De to atleter er blevet fotograferet, mens de kaster havregryn efter hinanden, og begge har et særligt forhold til de velkendte gryn.

“Jeg elsker at starte dagen med en skål havregrød, fordi det er et godt udgangspunkt for min træning. Det mætter længe, så jeg har masser af energi, når jeg er i vandet. Samtidig er det hurtigt og nemt at tilberede. Det hjælper i en hverdag, hvor min træning fylder rigtig meget”, siger Pernille Blume, der i januar blev kåret til Årets Sportsnavn i Danmark i 2016. Niklas Landin fortsætter “Min søn og jeg starter dagen med havregrød eller havregryn med mælk hver morgen, så jeg står hundrede procent inde for budskabet i kampagnen. Og så var det en stor fornøjelse at kaste havregryn efter Pernille Blume til vores fotosession.”

Myte skal punkteres

Hos Fuldkornspartnerskabet er man stolte over, at det lykkedes af få to så store profiler til at lægge ansigter til kampagnen. Håbet er, at det får de unge til at lægge mærke til budskabet og huske at få mere fuldkorn i deres kost.

”Fuldkorn findes i et hav af varianter. Vi har valgt at fokusere på havregryn, fordi mange unge peger på prisen på varerne som en forhindring for at leve op til kostrådet. Det er en myte, vi meget gerne vil punktere, for fuldkorn behøver ikke være dyrt. Derudover er havregryn 100 procent fuldkorn og indeholder derfor vitaminer, mineraler, kostfibre og vigtige næringsstoffer. Det er faktisk en af de vigtigste kilder til at nå op på de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen”, siger Camilla Toft Petersen, der er kampagneleder hos Fuldkornspartnerskabet.

Kampagnen skydes i gang onsdag 1. februar og vil bestå af plakater, som sendes ud til kommuner, gymnasier, ungdomsuddannelser, højskoler, produktionsskoler, madfagskoler, 10. klassecentre og mange flere. Derudover er kampagnen at finde i ungdomsmagasinet ”Next Step”, og som gratis postkort på caféer i hele Danmark. Kampagnen aktiveres også på de sociale medier, særligt på Fuldkornspartnerskabets Facebook-side, hvor der hele februar måned kører en konkurrence.

10 facts om unge og fuldkorn

 • 77% af de unge kender fuldkornslogoet
 • 69% af de unge har tillid til logoet
 • 36% af de unge, der kender fuldkornslogoet, siger de handler efter det
 • 17% af de unge spiser havregryn dagligt
 • 37% af de unge ved at havregryn er fuldkorn
 • 32% af de unge angiver at de vil spise flere fuldkornsprodukter, hvis de var billigere
 • 50% af de unge spiser morgenmad hver dag
 • 35% af de unge ved at fuldkorn har en forebyggende effekt på tarmkræft
 • 43% af de unge ved at fuldkorn har en forebyggende effekt på hjertekarsygdomme
 • 40% af de unge ved at fuldkorn har en forebyggende effekt på diabetes type 2

Fakta om Fuldkorn og Fuldkornspartnerskabet

 • Fødevarestyrelsen anbefaler, som en del af de 10 officielle kostråd, at en voksen spiser minimum 75 gram fuldkorn om dagen, mens børn anbefales at indtage 40-60 gram om dagen.
 • Danskerne spiser i dag 63 gram fuldkorn om dagen. Før Fuldkornspartnerskabet blev etableret spiste danskerne kun 36 gram fuldkorn om dagen.
 • Fuldkornspartnerskabet arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.
 • Fuldkornspartnerskabet består af Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder.

Kilder

 • ”Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1018 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 17. – 27. oktober 2016”
 • ”Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1037 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, i perioden 29. april – 3 maj 2016”.

Data i YouGov målingerne er vejet på køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i alderen 18-74 år.

Opskrifter

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.