Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 005 / Sprød pizzabund – sådan!

Se hemmeligheden bag den bedste, sprøde pizzabund bagt i almindelig ovn. Hjemmebagt italiensk pizza med tynd bund og lækkert fyld smager bare så skønt.


Hjemmelavet pizza smager skønt og så er det nemt at lave. Men hvad nu, hvis du vil lave en ægte italiensk pizza med sprød og tynd bund?

Cathrine Brandt, der er surdejsnørd og ekspert i bagning viser dig hvordan du får en sprød pizzabund med masser af smag. Følg opskriften nedenfor og anskaf dig en bagesten eller et bagestål, så er du godt på vej til at blive en rigtig surdejspizza-bager!

Hvorfor skal en pizza bages på en bagesten?
Hvis du bruger en bagesten eller et bagestål, når du bager pizza, kan du skabe nogle af de samme betingelser, som en stenovn kan skabe. Du kan altså bage pizzaer, som minder om den ægte italienske udgave, når du bager den på en bagesten eller bagestål. De bevirker, at ovnen opretholder en høj og jævn temperatur, og selve stålet afgiver en meget høj og intensiv varme til pizzaen. Pizzaen skal altså ikke bages i lige så lang tid, som hvis du bagte den på en almindelig bageplade. Den høje og intensive varme gør, at pizzaen får en let og luftig krumme og en sprød og mørk skorpe.

Du skal lade bagestålet eller bagestenen og ovnen blive tilstrækkelig varm inden, at du bager pizzaen. Du kan derfor med fordel tænde for ovnen i rigtig god tid.

Det skal du bruge til 3 pizzabunde:

275 g Valsemøllen Tipo 00 mel
75 g Valsemøllen Fuldkornhvedemel
270 g koldt vand
100 g surdej – kan erstattes af 8 g gær
10 g fint havsalt
evt. 1 bagestål eller bagesten

Sådan gør du:

Dag 1

  1. Kom vand og mel i en skål, rør det sammen og lad det stå og trække i minimum 45 minutter. Herved sker en autolyse, som gør dejen meget nemmere at ælte.
  2. Tilsæt surdej og salt og ælt dejen til den er glat, samlet og slipper skålens kanter.
  3. Kom dejen i en skål smurt med lidt olie.
  4. Læg låg på og lad dejen hæve ved stuetemperatur i fire timer inden, at dejen kommes på køl til dagen efter.

Dag 2

  1. Tænd ovnen på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i.
  2. Vend dejen ud på et godt meldrysset bord og del den i tre portioner. Form hver portion let til en kugle.
  3. Dæk med en plastikpose og lad dejen hvile i 30 minutter.
  4. Form hver dejportion til en pizzabund, kom dit yndslingsfyld på og bag pizzaerne i 5-7 minutter til godt gyldne i kanten.
  5. Server og nyd.

Udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.